Search and Hit Enter

Interviu cu un vlogger

Șoț, tată, compozitor, producător muzical, vlogger – astea le poți observa ușor, însă după ce am vizionat aproape fiecare vlog de la el și am trimis linkurile prietenilor mei, am zis – omul ăsta e diferit. Are acel ceva mai mult, decât ceea ce găsim când vine vorba de vlogging în zilele noastre.

So, i-am scris, el ne-a răspuns. Am vrut ca cei care îi urmărim videourile, să îl cunoaștem puțin mai bine. See the heart behind his vloggs.

1. În primul rând – cine este Raseth?

Un om simplu care prezintă lucruri care le știm deja.

2. Cum ai început să faci vlogging?

Primul vlog l-am făcut pe la 18 ani (acum 10 ani). În el arătam ce viscol a trebuit să înfrunt ca să fac rost de niște ingrediente. Iubita mea venea în vizită și eu aveam de gând să fac o plăcintă. Viața era simplă când eram doar un copil.

3. Care a fost primul video postat de tine?

Primul video postat de mine! Wow, nu m-am gândit niciodată.

Hmm… Un logo animat la care am lucrat 3 zile. Abia descoperisem MovieMaker și avea niște tranziți foarte faine. Eu având o trupa rock, m-am decis să fac logoul care urma să fie văzut la începutul fiecărui “podcast” al trupei. Ieșise groaznic, dar eram tare mândru. L-am postat pe Facebook, iar asta făcea trupa să pară și mai oficială (în mintea mea).

4. Ce te inspiră în ceea ce faci?

Dacă vorbim strict de “ce mă provoacă să fac ceea ce fac”, mă inspiră lipsa de informație. Suntem bombardați cu atât de mult “fake news” în toate domeniile. De la “shopping” la “religie” ni se pune în față o imagine deformată a ce înseamnă de fapt lucrurile. Dacă vorbim de muză, inspirație… Tot ce știu/spun în vloggurile mele, sunt chestii pe care eu le-am înțeles citind Biblia!

5. Ce subiecte tinzi să abordezi în videourile tale?

Moral, viață, dezvoltare personală. Totuși e o experiență nesatisfăcătoare. Toate cele menționate mai sus, sunt niste lucruri atât de volatile. Ele sunt direct influențate de ce e dincolo de carcasa asta în care suntem închiși. Investim așa mult în ambalajul ăsta… poate prea mult. Mă simt captiv în nișa asta: carcasa și problemele ei. Mi-aș dori să pot vorbi liber despre suflet, dar probabil va mai trece ceva timp până atunci.

BTW: Inima e tot parte din carcasă.

Mintea (mă refer la gânduri nu la creier-organul) – e sursa tuturor bucuriilor/suferințelor tale. Felul în care o protejezi și investești în ea  – te ridică sau te distruge. Biblia ne spune în repetate rânduri “să ne păzim… mintea” (pe lângă multe alte lucruri care ar schimba umanitatea la nivel mondial dacă ar fi aplicate).

6. Cum crezi că evoluează vlogging-ul în România?

Vezi tu, eu sunt “old-school” about it. Eu vin din vremea în care vloggul era “vorbim”. Astăzi “vloggul” e doar o alta formă de celebritate, branding, marketing. De exemplu “99Vehicles” e vlog. Dorian Popa nu e. Ideea de vlog are rădăcini în Blog. Nu ai să vezi un blog făcând “cialengiuri” sau versuri cu Gucci si Gang. Vlogul de azi e… mă opresc aici.

7. Ce sfat i-ai da cuiva care vrea să se apuce de asta?

Uite, eu dacă nu postez pierd reachul, corect? Dar de când e vorba despre reach? De ce trebuie să postez frecvent? Ca să nu pierd “fanii”… Care fani te intreb?

Tu vlogger ce fani poti avea? Vloggerul e un influencer, dar influencer nu e neapărat vloggul. Canalele de Youtube de azi, sunt despre influenceri, nu despre vlog.

Sunt întrebat zilnic de ce nu postez mai des. Răspunsul meu e: pentru că nu am ceva de spus atât de des. Rolul meu în societate e să intervin ca un “petic/bandaj” atunci când informația care circulă e fisurată. Bandajul nu va spune niciodată “uite ce cool am oprit sângerarea”, iar peticul nu va spune niciodată “fă-mi un selfie repede în timp ce impedic aerul să iasă din anvelopă”. Dacă vrei faimă, fii influencer. Dacă vrei să faci vlog, atunci deschide gura și vorbeste. Oameni care te ascultă nu sunt niște numere. Sunt suflete care consumă timp. Nu îți bate joc de asta.

8. Ce canal de Youtube din România urmărești? Any favorites?

Asta e grea pentru că nu consum social media. Sunt online când caut ceva. În rest scriu/compun/editez. Dacă totuși trebuie să spun un Youtuber favorit, atunci e vorba de un… american. Vezi tu, acest om e primul care a reusit să îmi ia impresia de “misticism și ritualuri” când vine vorba de Biblie.

Problema cu care m-am confruntat, a fost că nu am putut spune pur și simplu că “Biblia” e ficțiune, poveste, manipulare. În căutările mele, am dat de youtuberul ăsta care m-a făcut să văd logica în Biblie.

Acum gândește-te la asta. Pe suprafața acestei planete a umblat un om care într-un moment de criză (pentru oricare dintre noi), a luat articolul din lege cu era acuzat, împreună cu restul articolelor și le-a sumarizat la fracțiune de secundă în două simple fraze care nu doar că “l-au scăpat de acuzație”, dar au dovedit că legea era de partea lui și a și făcut de râs pe cei cel puseseră sub acuzare.

Când citesti astfel de lucruri, nu ai cum să nu vrei să afli mai mult. Ei bine, Youtuberul Mike Winger asta face. Îți explică logic Biblia. BTW: Cel mai mare influencer ever a fost Isus, iar pe vremea Lui nu era internet. Îți dai seama câtă putere și întelepciune avea în vloggurile Lui” dacă oamenii “au dat share” până în zilele noastre. Și vor mai da muuuuult timp de acum. Isus a spart și nu avea, nici net, nici manageri. Asta trebuie să îți dea de gândit – că ceva sigur era special la El.

9. Quick questions: all in one  – Culoare preferată? Film preferat? Favorite band?

Rosu și negru împreună (singular nu am culoare preferată) – Hacksaw Ridge – Toate si nici-una.

Nu stiu de ce, dar nu am simțit niciodată vreun hype față de nimic de genul. Sunt un “fan slab”. Mai exact nu sunt fan. Câteodată îmi doresc să fiu și eu “fan”, dar nu pot. Sunt inapt.

PS: Nu e o din mândrie sau orgoliu, pentru că la final sunt nimeni. Pur și simplu, nu am fost niciodată genul “follower”. Totuși, am o piesa mai mult decât favorită: Since Your Love (dacă dați de ea, o veți asculta de mai multe ori decât o singură dată).

10. Unde te putem găsi?

Raseth pe Youtube

Mulțumesc ☺️

Leaving up here one of the most relevant videos of this year. M-a provocat serios să mă gândesc – oare încotro de îndreptăm?