Search and Hit Enter

Cum să fii un mentor pentru adolescenții de azi?

Am început acest articol de cel puțin trei ori – mă luptam să găsesc introducerea perfectă. Ștergând din nou puținele cuvinte scrise, mi-am zis ,,C’mon already!!!” și mi-am dat nervoasă ochii peste cap. 🙂

Încă tot nu am o introducere, dar dacă stau după asta, nu voi trece niciodată la subiectul acestui articol și într-un final asta e ceea ce contează.

Mentor, și nu orice fel de mentor, ci unul pentru adolescenți. Printre altele, sunt pasionată de trei lucruri: SCRIS, MUZICĂ și SLUJIREA CU TINERII.

Îmi place să lucrez cu adolescenții, am avut ocazia să fac asta atât în biserică cât și în mediul secular. S-au scris multe pe domeniul acesta și încă sunt multe de zis, însă cred din toată inima că Dumnezeu ne descoperă inima Lui specifică pentru fiecare generație.

Nu sunt expertă în asta – ca și lider de tineret (many moons ago), am avut multe, foarte multe momente în care m-am întrebat <ce fac?>, dar am pe inimă de ceva timp să scriu mai mult pe subiectul acesta – sooooo here we are.

Voi începe o serie nouă intitulată ,,Supraviețuind în slujirea cu tinerii” – dacă ești lider de tineret, stii despre ce vorbesc.

Deci – Mentor, legat de acest cuvânt, dex-ul dă următoarea explicație: Conducător spiritual, povățuitor, îndrumător; preceptor, educator.

Dacă e ceva ce tinerii din generația asta au nevoie, cred că sunt toate cuvintele din definiția de mai sus. Adolescenții de azi, au nevoie de oameni care să îi inspire și care să îi ghideze prin provocările de zi cu zi.

Cum faci asta?

  • Dezvoltă un plan – în mod continuu, adolescenții sunt oarecum modelați după așteptările celor din jurul lor, dar de prea puține ori sunt întrebați: Cum te vezi tu? Ca cine vrei să fii? Cine te inspiră? Răspunsul dat te ajuta să vezi înspre ce poți să îi îndrumi, chiar dezvolta o viziune pentru viața lor. Dar nu uita – Have realistic goals and expectations!!!
  • Încurajează partea practică a lucrurilor: poți avea un discurs frumos pentru ei, dar lucrurile practice și aplicabilitatea lor în viața de zi cu zi va fi ceea ce îi va crește: încurajează rugăciunea, cititul bibliei, cărților de istorie (sau alte pasiuni) voluntariatul în cadrul unei fundații, etc.
  • Onorează timpul lor – crezi că numai tu ai așteptări de la ei? Să vezi ce așteptări au ei de la tine. Încearcă să fii realist/ă cu timpul tău și evită pe cât posibil să nu anulezi întâlnirile stabilite.
  • Fă parte din lumea lor, chiar dacă asta înseamnă să simți împreună cu ei prin problemele prin care trec. Să fii un mentor nu înseamnă că rezolvi probleme cuiva, ci că pășesti împreună cu ei prin întunericul lor.
  • Ascultă –  ‘Just Listening’ will develop trust – not criticising or judging.
  • Fii prietenul lor – nu te comporta nici ca un părinte, nici ca un profesor.

Oki, lista poate continua, asta sunt doar câteva idei.

Aaaa și încă un lucru – cred că se înțelege de la sine că tu ca fată – lider de tineret, vei mentora fete și tu ca băiat – lider de tineret, vei mentora băieți – hai să nu complicăm lucrurile.

Nu uita, e nevoie de tine în lucrarea cu tinerii și ești chemat pentru o vreme ca aceasta, așa că mă rog să fii plin de curaj și să fii încurajat de ceea ce faci – nu ești singur.