Până acum o lună nu știam de existența acestei cărți, acum o văd peste tot. Inițial publicată în 2014, cred că această carte are parte de un val nou de publicitate. O publicitate binemeritată!!!
Pe scurt, Căutându-l pe Allah, L-am găsit pe Isus, prezintă povestea, adevărată a unui tânăr musulman și drumul lui în convertirea la creștinism.
Autorul începe prin a-și descrie copilăria, relația foarte apropiată cu familia sa, respectul și totodată devotamentul său față de islam și Allah.
Deși am prieteni musulmani (numai doi, dar se pune), nu am vorbit niciodată deschis despre diferențele noastre religioase, dar prin începutul acestei cărți, am putut citi, chiar studia aș putea spune, această religie.
De la bun început, îți dai seama de pregătirea academică a autorului, licentiat in medicina, religie si apologetica, Nabeel Qureshi era un om bine informat care până și în cele mai dificile dezbateri, reușea să își exprime clar și articulat opiniile.
De origine pakistan, dar crescut în Statele Unite, încă de mic, autorul intră în contact cu lumea creștină. Legat de asta, voi spune doar atât: fiecare interacțiune cu unul de-al nostru, îl făcea să fie și mai plin de zel pentru religia sa. Asta pentru că încă nimeni nu putea contracara argumentele sale. Asta până la facultate.
Ajuns la facultate, îl întâlnește pe David, un creștin, iar în scurt timp cei doi devin cei mai buni prieteni. Dinamica dintre ei doi, e una dintre părțile mele preferate din carte.
Într-un mod cât se poate de natural, ei încep să aibă tot felul de dezbateri religioase, atât pe creștinism, cât și pe islam, dezbateri și discuții care acoperă cea mai mare parte a cărții.
Într-un final, iar acest într-un final al meu, este însoțit de un puternic, dacă ai ocazia, te rog citește cartea asta, Nabeel Qureshi, după lupte lăuntrice istovitoare, ajunge să Îl cunoască și să Îl accepte pe adevăratul Isus.
Spun istovitoare, pentru că cea mai mare povară a lui, a fost familia sa. Nici un membru al familiei sale nu a mai fost la fel după convertirea lui. Citez acum din memorie ” my dad never stood as a tall as before and my mom, lost the spark in her eyes”. Pierderea lor a fost durerea vieții lui și invers. E bine să avem în minte ambele părți.
Nabeel începe o slujire alături de prietenul lui David, iar câțiva ani mai târziu, în 2011, îl cunoaște pe Ravi Zacharias, în 2013, alăturându-i-se lucrării acestuia.
Pentru că povestea lui Dumnezeu pentru Nabeel Qureshi, nu s-a oprit odată cu convertirea sa, în 2016, El l-a chemat acasă (stomach cancer, 33 de ani). Spun că nu s-a terminat, pentru că ceea ce a început prin el, continuă prin cărțile sale, lucrarea pe care a lăsat-o în urmă și mai ales, continuă prin soția și fiica lui.
Deși am început să citesc cartea, am trecut repede la varianta audio. Cea mai mare parte a cărții am ascultat-o la birou și trebuie să vă mărturisesc că am avut momente în care am fost nevoită să mă opresc – aveam lacrimi în ochii
La început, vorbește cu așa multă reverență despre Coran, și nu era religiozitate, era pasiune, încât m-am oprit pentru câteva momente și m-am pocăit (yes, this old expression) în inima mea că parcă sunt așa de obisnuită cu Biblia, încât uit că ceea ce eu citesc, mai ales în evanghelii, sunt cuvintele Domnului Isus. Pornind de la asta am scris un alt articol despre Importanța Bibliei pentru creștinii de azi – link aici.
Un alt moment în care efectiv, m-am oprit cu totul până când am ajuns acasă, a fost când soția lui a început să vorbească despre el și despre cum Dumnezeu a fost pe primul loc pentru amândoi.
But while the cost of obedience to the Lord can be high, it will alway result in fruitfulness – Michelle Qureshi
Cartea audio are o discuție dintre Nabeel și prietenul lui David (podcast recording). Pe tot parcursul înregistrării nu am putut decât să mă rog ”here I am God, use me, whatever that may look like”.
Ca și o scurtă concluzie, cartea asta este un bun exemplu pentru a ne aminti de inima lui Dumnezeu pentru noi. Chiar dacă Îl cauți într-un loc greșit, dacă Îl cauți din toată inima ta, Dumnezeu se va lăsa găsit, exact ca în Ieremia 29:13.
Vă las cu un citat pe care l-am copiat în devoționalul meu:
„În momentul acela, în cel mai chinuitor moment din viața mea, s-a întâmplat ceva ce depășea cu mult tehnologia și închipuirea mea. Ca si când Dumnezeu ar fi luat un megafon și ar fi vorbit prin intermediul conștiinței mele, am auzit următoarele cuvinte reverberând în întreaga mea ființă: „Pentru că nu despre tine este vorba.”[…] În timp ce mă bălăceam în autocompătimire și mă concentram asupra propriei persoane, exista o lume întreagă, alcătuită literalmente din miliarde de oameni, care habar nu aveau cine este Dumnezeu, cât de uimitor este El și câte minuni a înfăptuit pentru noi.”