Search and Hit Enter

Un an de la România

Numele ei nu este străin pentru nici unul dintre noi. Evoluția muzicii românești cu peste un milion de vizualizări, emisiuni tv, concerte și un album la activ – Beck Corlan completează scena muzicii românești cu excelență, creativitate, originalitate, profesionalism și lista noastră poate continua. Am vrut să vedem ce a mai făcut în ultimul timp, iar ea ne-a răspuns la toate întrebările noastre. Hai să începem…

Deși ideea centrală a acestui interviu este piesa România, vrem să știm cum ești? Cum a fost ultimul an pentru tine atât pe plan personal cât și pe plan profesional?

– Salut – Primele 3 luni din anul 2016 le-am petrecut în Suedia, alături de soțul meu și familia lui. Apoi ne-am întors în România în formula de 3 – al treilea membru ascunzându-se în pântecul meu. În timpul în care am fost în Suedia, am concertat la diferite evenimente împreună cu Marcelle Poaty- Souami, clăparul trupei Beck Corlan, iar la alt concert, Johnny Kui, chitaristul trupei ni s-a alăturat.

A fost special și interesant să concertez în acea perioadă din două motive:

1. stiind că cineva e în interiorul meu și mă aude și simte fiecare suflare și emoție a mea.  2. Fiind departe de trupă. De când m-am întors în țară, în aprilie, organizatori de diferite evenimente au început să ne sune și să ne invite să cântăm în cadrul acestora. Fiind însărcinată cu micuțul meu, nu am luat foarte multe concerte, ultimul fiind programat pe luna iunie.

Cum se împletește viața ta personală cu muzica?

Până recent, era simplu – era muzica și atât. Acum, că sunt și mămică, va fi interesant… De acum încep combinațiile… haha :). Dar pentru mine muzica este parte a vieții mele, este unul din modurile în care îmi exprim gândurile și visele. Astfel, e strâns legată de trăirea mea personală. Muzica nu e ceva ce mi-am propus să fac sau de care încerc să mă țin… însă în fiecare zi sunt curioasă, cât se va mai ține ea de mine

Se vede clar că iubești muzica, iubești să cânți, ai un suflet frumos de artist. Care este mesajul tău principal? De ce faci ceea ce faci?

Sunt fericită. Și cred și eu, așa cum spunea Richard Wurmbrand, că ” viața constă în a iubi”. Mi se pare o formă de egoism să rămâi „acasa”, să te bucuri de unul singur.

De asta am ales să îmi expun bucuriile prin muzică și prin concerte. Fac ceea ce fac, sperând să îi inspir pe oameni la Frumos și frumusețe ! La Dragoste și Iertare, la Cristos

Revenind la piesa ”România”cum a apărut acest proiect?

Am scris România într-o căsuță din chirpici, dintr-un sat de lângă Arad, pe o chitară cu corzi ruginite. Recunosc, în copilărie nu eram deloc curioasă de cine ne conduce țara sau pasionată de poeziile din cărțile de română. Dar mai târziu, legându-mi inima de artă, am văzut că în general, artiștii erau destul de prezenți și destul de interesați de soarta țării lor – ei au înțeles că patria e o parte din inima lor. Mai mult de atât, citind și ascultând, am devenit din ce în ce mai curioasă și ușor-ușor, m-am îndrăgostit de… România. Mesajul principal al piesei este că

Țara Noastră este valoroasă. Atât de valoroasă, încât mulți și-au jertfit viața pentru ca ea să rămână Liberă, liberă să viseze, liberă să iubească, liberă să fie. “… vrem să fie libertate…peste vise..peste toate ” .

În videoclip sunt folosite imagini de la un eveniment care a schimbat istoria țării noastre – revoluția de la 1989. Cât de mult te-a influențat acest lucru în compunerea piesei și cine avut ideea scenariului acestui videoclip?

M-am născut în 18 decembrie 1989. Mama îmi povestea cum era pe patul de spital și cum doctorițele au uitat de femeile din saloane. Ele țopăiau de bucurie că o să cadă guvernul. Cele mai în vârstă erau fericite pentru că știau cât de rău a fost sub comunism. Iar cele tinere, care nu prinseseră vremurile libere, se temeau că după căderea guvernului, vom rămâne ai nimănui…..În fine, ce încerc să spun este că se pare că m-am născut într-un mediu de extaz combinat cu frică. Extazul libertății și frica de-a rămâne ai nimănui. Dar ceea ce m-a făcut scriu și să cânt despre cele întâmplate este dragostea cu care oamenii au iesit în stradă, să-și elibereze țara. Unii văd multă violență în tot ce a fost, eu văd multă dragoste din partea celor care au crezut în România. Ideea videoclipului a fost în colaborare cu Sergiu Mărgăian din echipa Dream Colors. Acel om este o sursa excepțională de frumos! Menționez că la toate clipurile mele am colaborat cu el, și mereu m-a surprins cu modul în care a pus în evidenta mesajul și esența piesei respective.

Vorbind de România, ai cântat nu doar în țară, dar și în afară. Care sunt câteva valori românești pe care încerci să le promovezi în afară?

Nu-mi ia mult timp să conving publicul străin că românii sunt un popor plin de pasiune. Asta se resimte din concertele noastre, încă de la primele bețe.… Am cântat mereu și piese în limba română și m-am lăudat cu muzicalitatea limbii noastre. Oamenii reacționeaza impresionant de bine, uneori la sfârșitul concertelor, cerând să mai cântăm o piesă în limba noastră nativă. Obișnuim să cântăm și piesa România – înainte de piesă, spun mica istorie a luptei pentru recâștigarea libertății și leg asta de ideea recâștigării libertății sufletești. Cred că oamenii pot empatiza ușor cu suferința, dar și cu bucuria poporului nostru.

Oricine îți urmărește profilul tău de Facebook, poate să vadă clar pasiunea ta pentru frumos și prin urmare pentru citit – poți să ne spui în cateva cuvinte care sunt cărțile tale preferate și de ce? Sau mai exact, ce cărți ai luat cu tine când ai locuit în Suedia?

Am avut diferite perioade, de la citit mai mult poezii la adâncit mai mult în cărți spirituale. Acum le împac pe fiecare. Îmi place foarte mult Lucian Blaga. Richard Wurmbrand a sădit în mine cele mai importante valori. Prezența în Artă si dragostea față de popor mi-o inspiră Dan Puric, iar nu pot să nu precizez cărțile Sfintei Scripturi, printre cele mai îndrăgite fiind Corinteni, Galateni, Efeseni, Filipeni, Evrei, Iacov. Sunt foarte curioasă de Biografiile oamenilor care au readus frumosul pe pământ, Așa că pierd multe ore și pe Wikipedia, citind și descoperind. De foarte multe ori, internetul poate fi o sursă extraordinară. Crescând în mediul evangelic, nu suntem foarte expuși Călugărilor și Sfinților. Însă de când am început să-mi caut singură hrana spirituală, am aflat izvoare cu apa dulce în anumiți sfinți și Călugări.

Într-o societate, destul de comună (mundane society) am putea spune – care este sfatul tău pentru artiști care îndrăznesc să fie diferiți?

Fiecare om are ceva extraordinar de diferit, ce se găseste doar în el. Eu nu pot să dau ce dă cealaltă vocalistă a trupei sau ce dă toboșarul. Așa cum într-o trupă fiecare are rolul lui, tot așa într-o societate, fiecare om și fiecare artist are scopul său, atunci când nu vom mai alerga să fim ca alții și ne vom concentra pe ceea ce avem noi de oferit, vom înflori, și se vor bucura nu doar cei din jurul nostru, dar si noi ne vom putea bucura de noi înșine și ne vom simti liberi…în sfârșit !

Deci, adânciți-vă în cine sunteți cu adevărat și de acolo va ieși arta pură; care în cele din urmă va inspira și influența spre bine și frumos.

Ce planuri are Beck Corlan pentru 2017 și unde putem afla despre ele?

Planuri, planuri, planuri. Cel mai mare plan e să trăiesc în prezent! Ce a fost a fost, iar ce urmează nu se știe! Dar îmi plănuiesc să fiu atentă, în această perioadă următoare, să fiu cât se poate de autentică în tot ceea ce fac, fie public sau în privat. Fie că e legat de muzică sau nu. Pentru a putea urmări activitatea mea, Facebook-ul este o sursă grozavă. Și tot vorbind în acest interviu despre România, menționez că am o piesă care poarta numele albumului  Poduri de pace care nu este pe album, dar la care lucrez de ceva timp și probabil undeva în primăvară mi-aș dori să o “scot din pământul inimii”, așa, spre lumină! Să ne îmbogățească grădinile sufletești.

Dar… până atunci, să umblăm noi în lumină!